مقالات فنی

همه چیز درباره سیستم ترمز بادی کامیون

همه چیز درباره سیستم ترمز های بادی

سیستم ترمز بادی ماشین چیست و عملکرد آن چگونه است؟

این سیستم یکی از سه مدل سیستم مخلف دیگر در کامیون ها است که با توجه به قدرت زیادی که دارد در کامیون ها و یدک کش ها استفاده میشود.

این سیستم در سال 1868 برای اولین بار اختراع شد که در آغاز برای قطار ها کاربرد داشت.

ترمز های باد چیست؟

ترمز های بادی برای خودرو های سنگین از جمله تریلی ها،کامیون های سنگین . سبک(کامیونت)  استفاده میشود.این نوع سیستم ترمز های پدالی،ترمز دستی و ترمز اضطراری حمایت میکند.یکی از مزیت های سیستم ترمز بادی باید به تبدیل نیروی فشار هوا به نیروی مکانیکی اشاره کنیم.البته برای این فرایند چندین قطعه درگیر میشوند که در ادامه در مورد آن صحبت خواهیم کرد.

فرایند ترمز بادی چگونه است؟

این سیستم نیاز به فشار هوا دادرد تا بتواند باعث توقف خودرو بشود.این هوای فشرده توسط کمپرسور تامین شده و وقتی پدال ترمز فشار داده میشود این هوای فشرده تولید و سپس وارد قطعه ای با نام بوستر ترمز میشود.در این مرحله دیافراگم داخل بوستر حرکت میکند.

در پی حرکت دیافراگم،پیستون ها و جغجغه ترمز نیز حرکت میکند تا میل بادامک را بچرخاند.باچرخش قطعه بادامک،کشفکی ها باز میشوند و لنت ها به سمت کاسه ترمز حرکت میکنند و پس از برخورد لنت ها با کاسه ترمز اصطکاک ایجاد میشود که نتیجه ی این اصطکاک توقف خودرو میباشد.

کالیپر ترمز چیست؟در یک مقاله ای از دیگر قطعات سیستم ترمز صحبت کرده ایم که……(لینک گذاشته شود)

انواع ترمز بادی

این فرایند مانند دیگر فرایند های و قطعات انواع مختلفی دارد

سه زمانی

یکی ار انواع ترمز های بادی کامیون به صورت سه زمانه عمل میکند که در ادامه توضیح داده شده است

شارژ ترمز:

پیش از آن که ترمز های بادی آزاد شوند هوای فشرده باید تامین شود بعد از آن لنت ها آزاد میشوند تا زمان فشردن پدال و ترمز گیری قابل استفاده باشند.در غیر از این حالت لنت در فرایند ترمز گیری درگیر نمیشود.

ترمزگیری:

وقتی پدال ترمز فشرده میشود،فشار هوا کم شده و در این حین سوپاپ هوا را به سمت مخزن ذخیره حرکت میدهد و در نتیجه این فرایند لنت ها نیز حرکت میکنند و درگیر پروسه ترمز گیری میشوند.

آزاد شدن:

هنگامی که لنت با هوای آزاد شده درگیر میشود فشار هوا افزایش پیدا میکند و در نتیجه لنت خلاص میشود.

ترمز بادی فنداسیون

در کنار ترمز های سه زمانه مدل دیگری نیز وجود دارد که به آن فنداسیون گفته میشود.این نوع  فراین بسیا شبیه فراین ترمز قطار میباشد و در نقاط مشترکی نیز با سیستم سه زمانه دارد .به این شکل که هوای فشرده به سمت لوله ها فرستاده شده و از راه لنت ها رها میشود.

ترمز کمکی

این سیستم را نمشود گفت نوع دیگر چرا که این سیستم در کنار سیستم ترمز بادی استفاده میشود و نتیجه ی عملکرد آن باعث جلوگیری از فرسودگی سیستم ترمز بادی میشود.این نوع ترمز سبک و کم حجم است و کار آن انتقال قدرت در فرایند ترمز گیری میباشد.

اگر بخواهیم به کاربرد های این سیستم اشاره کنیم میتوانیم بگوییم که ای سیستم باعث کاهش 90% فشار ترمز میشود و در نتیجه با عث افزایش طول عمر و فرسودگی دیرتر ترمز بادی کامیون میشود.

ترمز های بادی برای جاده های کوهستانی با شیب های طولانی استفده میشود.به حالتی که سرعت کامیون و ماشین را تا مقدار زاید کاهش میدهد و باعث پیشگیری از حوادث ناگوار میشود.از دیگر توانایی های ترمز کمکی باید به قدرت آن در برار تعویض دنده و دیگر سیستم های ایمنی خودرو مانند abs  و ebs  اشاره کنیم.

اکثر کامیون ها و تریلی ها که سیستم کمکی بهره میبرند به راحتی دچار فرسودگی نیمیشوند.و استفاده از آن کنار سیستم باید در کاهش هزینه های رانندگان موثر است.مخصوصا در این روزا ها که قیمت ها بسیار رو به بالاست.

اجزا

حالا که در مورد فرایند و ساز و کار این سیستم ترمز توضیحاتی دادیم بهتر است به سراغ اجزا تشکیل دهنده اصلی این سیستم نیز بپردازیم و داشتن اطلاعات در این مورد خالی از لطف نیست.لازم به ذکر است با توجه به زیاد و ریز بودن قطعات این سیستم ما فقط به معرفی قطعات اصلی میپردازیم.

کمپرسور ترمز بادی

این قطعه برای تامین هوای فشرده استفاده میشود.به این شکل که هوای فشرده شده را به سمت تانک باد به حرکت در میآورد.در اصل این کار با تنظیم و متعادل کردن هوای سیستم باعث میشود تا ترمز بادی بتواند به درستی کار خود را انجام دهد.

تانک باد

از دیگر قطعات این سیستم که نقش پشتیبان نیز دارد باید به تانک باد اشاره کنیم که کار آن ذخیره هوای فشرده میباشد.این هوای ذخیره شده برای زمانی که کمپرسور دچار مشکل شود استفاده میشود و تانک وارد فرایند میشود.

فیلتر خشک کن

این قطعه هم از قطعات مهم و اصلی مباشد که بین کمپرسور و تانک باد قرار میگیرد.فیلتر خشک میتوند ار تصفیه هوای ورودی به سیستم ترمز را انجام دهد.به این شکل که روغن،رطوبت و آلودگی هوا را میگیرد سپس اینجا بوستر ترمز وارد بازی شده تا این هوای تصفیه شده را تبدیل به نیروی مکانیکی بکند.

بوستر ترمز

این قطعه داری قطعات ریز درشت زیادی میباشد که اصلی ترین آن ها : لاستیک بوستر،میل بوستر،فنر و دیافراگم  میباشد.و وقتی که پدال فشار داده میشود فشار دیافراگم بالا رفته و میل پیستون به بیرون رانده میشود.

جغجغه ترمز

از دیگر اجزای مهم ترمز های بادی جغجغه ترمز میباشد  این قطعه از طریق دو شاخه به بوستر وصل میشود و وقتی میل بوستر به بیرون میآید جغجغه به حرکت در میآید و سپس نوبت میل بادامک استکه میچرخد و کفشک ها را باز میکند.کار جغجغه تنشیم فاصله کفشک ها با کاسه ترمز است.

آنچه در این مقاله توضیح دادیم برای افزایش اطلاع رانندگان یا ماشین داران از این سیستم بود.

دیدگاهتان را بنویسید